środa, 22 kwietnia 2015

Słodko-słony deser w 15 minut



Trzy warstwy deser to słodko-słony słonecznik, chałwa z daktyli i lody bananowe z jagodami.



Wszystko zaczynamy od namoczenia dużej garści daktyli. Na patelni prażymy ¼ szklanki ziaren słonecznika. W młynku do kawy mielimy garść sezamu. Uprażony słonecznik miksujemy z syropem z agawy i dodajemy 2 szczypty soli. Masę słonecznikową układamy na dno pucharków. Namoczone daktyle miksujemy z sezamem. Banana i mrożone owoce (u nas wciąż są to jagody – mamy zapasy z wakacji) miksujemy na gładko i układamy na masie słonecznikowej. Na wierzchu wykładamy daktylową chałwę.
Każda z tych warstw stanowi osobną pyszność, ale kiedy ułożymy w pucharku wszystkie trzy robi się z tego pokazowy deser, który można zrobić w 15 minut. Jeśli nie macie w zamrażalniku żadnych owoców, można zmiksować banana z kostkami lodu lub po prostu dobrze go schłodzić przed rozpoczęciem pracy.

2 komentarze:

  1. Masz jakiś super blender, który pozwala Ci zmiksować lód? Jakoś boję się swoim :/

    Agata

    OdpowiedzUsuń