Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku pokroić w kostkę i zeszklić
na niewielkiej ilości oleju. Pół średniej dyni i 4 duże marchewki pokroić w kostkę
i dorzucić na patelnię. Podsmażać z dodatkiem sosu sojowego i dusić pod
przykryciem. Zalać bulionem warzywnym (na przykład zrobionym na bazie suszonej
włoszczyzny) tak, by przykryć wszystkie warzywa. Dodać 3 duże, pokrojone w
kostkę, ziemniaki. Wrzucić drobniutko pokrojony imbir (około 2cm). Przyprawić
kminem rzymskim, gałką muszkatołową, pieprzem i gotować aż wszystko będzie
miękkie. Blendujemy, solimy, do podania posypujemy pestkami dyni lub prażonymi
na patelni orzeszkami ziemnymi.
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
Łyżka sosu sojowego
Bulion warzywny
Pół średniej dyni
4 marchewki
Imbir
4 ziemniaki
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Kmin rzymski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz