niedziela, 18 października 2015

Zupa z dyni z nutką imbiru



Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pół średniej dyni i 4 duże marchewki pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Podsmażać z dodatkiem sosu sojowego i dusić pod przykryciem. Zalać bulionem warzywnym (na przykład zrobionym na bazie suszonej włoszczyzny) tak, by przykryć wszystkie warzywa. Dodać 3 duże, pokrojone w kostkę, ziemniaki. Wrzucić drobniutko pokrojony imbir (około 2cm). Przyprawić kminem rzymskim, gałką muszkatołową, pieprzem i gotować aż wszystko będzie miękkie. Blendujemy, solimy, do podania posypujemy pestkami dyni lub prażonymi na patelni orzeszkami ziemnymi.



Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
Łyżka sosu sojowego
Bulion warzywny 
Pół średniej dyni
4 marchewki
Imbir
4 ziemniaki 
Gałka muszkatołowa
Sól 
Pieprz 
Kmin rzymski
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz