Puszka białej fasoli
Por
Olej
6 średnich ziemniaków
Sól
Gałka muszkatołowa
Mąka ziemniaczana (ilość zależy od rodzaju ziemniaków, będziemy dodawać
ją do ciasta aż to przestanie lepić się do rąk)
Mąka pszenna (pełnoziarnista) 0,5 szklanki
Gotujemy obrane ziemniaki. Pora podsmażamy, aż zrobi
się złoty. Blendujemy ziemniaki z fasolą, dodajemy pora i mieszamy. Wsypujemy mąkę
pszenną i zaczynamy ugniatać ciasto. Powoli dodajemy mąkę ziemniaczaną i
wyrabiamy aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Formujemy wałeczki i kroimy
kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Kopytka można polać
podsmażonym porem lub cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz