Chodził za mną biały sos do makaronu tagiatelle. W zamierzchłych,
niewegańskich czasach robiliśmy tłusty, niezdrowy i obrzydliwie smaczny sos
serowy. Wymyśliłem równie pyszną alternatywę w wersji roślinnej, w dodatku
bardzo zdrową.
Potrzebujemy:
Białe tofu
220 ml niesłodzonego mleka sojowego
4 łyżki oliwy
4 łyżki zblendowanych orzechów ziemnych, solonych
4łyżki płatków drożdżowych
Sól
5 cm pora
Gałka muszkatołowa - szczypta
Pieprz
Podsmażamy na oleju pora, posiekanego w paseczki. Mleko,
tofu, płatki drożdżowe, oliwę miksujemy na gładką masę. Przekładamy na patelnię
do pora. Wsypujemy orzechy, przyprawiamy. Chwilę przesmażamy. Sos podajemy
świeżo po przygotowaniu. Płatki drożdżowe szybko go ścinają po przygotowaniu. Jeśli
zostanie nam trochę sosu i chcemy podgrzać go na przykład na kolację, trzeba
podlać go wodą lub mlekiem i znów chwile przesmażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz