Marynujemy białe tofu polsoi:
do miseczki z drobno pokrojonym
(w cienkie plastry) tofu, dodajemy sos sojowy. Odstawiamy na godzinę (w tym
czasie kilkakrotnie mieszamy). Po godzinie dodajemy sól, olej (4 łyżki),
czosnek (2 zgniecione ząbki). Mieszamy i zostawiamy na pół godziny.
Podsmażamy około 300 gramów
pieczarek, pieprzymy, solimy.
Robimy majonez:
100 mililitrów mleka sojowego
niesłodzonego, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki soli (może być wulkaniczna,
majonez będzie pachniał jajkiem), 2 łyżeczki soku z cytryny, 200-250 mililitrów
oleju. Ubijamy na najwyższych obrotach, cierpliwie przez około 5 minut.
Na lekko podgrzane tortille
nakładamy liście sałat (u nas mix sałat), tofu z odrobiną zalewy, pieczarki,
pokrojone pomidory. Do środka możemy wlać trochę majonezu. Złożone placki
podgrzewamy na patelni pod przykryciem. Przekładamy na drugą stronę i czekamy
aż się zarumienią.
Dzisiaj zrobię! Jak ja kocham weganizm! pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńZrobione. Ten majonez jest świetny. Ogólnie super przepis.
OdpowiedzUsuń