wtorek, 22 września 2015

Tortilla z marynowanym tofu



Marynujemy białe tofu polsoi:
do miseczki z drobno pokrojonym (w cienkie plastry) tofu, dodajemy sos sojowy. Odstawiamy na godzinę (w tym czasie kilkakrotnie mieszamy). Po godzinie dodajemy sól, olej (4 łyżki), czosnek (2 zgniecione ząbki). Mieszamy i zostawiamy na pół godziny.
Podsmażamy około 300 gramów pieczarek, pieprzymy, solimy.
Robimy majonez:
100 mililitrów mleka sojowego niesłodzonego, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki soli (może być wulkaniczna, majonez będzie pachniał jajkiem), 2 łyżeczki soku z cytryny, 200-250 mililitrów oleju. Ubijamy na najwyższych obrotach, cierpliwie przez około 5 minut.
Na lekko podgrzane tortille nakładamy liście sałat (u nas mix sałat), tofu z odrobiną zalewy, pieczarki, pokrojone pomidory. Do środka możemy wlać trochę majonezu. Złożone placki podgrzewamy na patelni pod przykryciem. Przekładamy na drugą stronę i czekamy aż się zarumienią.




2 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobię! Jak ja kocham weganizm! pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione. Ten majonez jest świetny. Ogólnie super przepis.

    OdpowiedzUsuń