Trzy warstwy deser to słodko-słony słonecznik, chałwa z
daktyli i lody bananowe z jagodami.
Wszystko zaczynamy od namoczenia dużej garści daktyli. Na
patelni prażymy ¼ szklanki ziaren słonecznika. W młynku do kawy mielimy garść
sezamu. Uprażony słonecznik miksujemy z syropem z agawy i dodajemy 2 szczypty
soli. Masę słonecznikową układamy na dno pucharków. Namoczone daktyle miksujemy
z sezamem. Banana i mrożone owoce (u nas wciąż są to jagody – mamy zapasy z
wakacji) miksujemy na gładko i układamy na masie słonecznikowej. Na wierzchu
wykładamy daktylową chałwę.
Każda z tych warstw stanowi osobną pyszność, ale kiedy
ułożymy w pucharku wszystkie trzy robi się z tego pokazowy deser, który można
zrobić w 15 minut. Jeśli nie macie w zamrażalniku żadnych owoców, można zmiksować
banana z kostkami lodu lub po prostu dobrze go schłodzić przed rozpoczęciem pracy.
Pycha (:
OdpowiedzUsuńMasz jakiś super blender, który pozwala Ci zmiksować lód? Jakoś boję się swoim :/
OdpowiedzUsuńAgata