poniedziałek, 2 marca 2015

Kotlety z ziemniaków



Kolejny, genialny w swej prostocie, przepis mojej mamy. Ale za nim o przepysznych kotletach, chciałbym podzielić się z Wami cudowną wiadomością. Na naszym blogu będzie coraz więcej wegańskich przepisów z Żychlina, ponieważ….. TAAAAAK, moi rodzice przeszli na dobrą stronę mocy. Przepełnia mnie to niebywałą radością i jestem z nich straszliwie dumna. 



Ziemniaki gotujemy i tłuczemy na gładką masę. Podsmażoną cebulkę i pieczarki blend ujemy i łączymy z ziemniakami. Do zagęszczenia masy używamy bułki tartej i zmielonego siemienia lnianego. Przyprawimy czosnkiem, pieprzem, solą i natką pietruszki. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

3 komentarze:

  1. Moja mama niestety takich kotletów nie robi, a Twoje wyglądają przepysznie, zwłaszcza w towarzystwie surówek :) Wege kotlety robię bardzo często i muszę kiedyś zrobić takie z ziemniaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję :D !
    U mnie rodzice też coraz bardziej wegańscy. To takie miłe gdy obserwuję jak tata sięga po smalczyk roślinny albo sojowe parówki :)

    OdpowiedzUsuń