piątek, 27 marca 2015

Tofurnik jagodowy



Potrzebujemy:
200 gramów ciastek korzennych
Szczypta kardamonu
Puszka mleka kokosowego
3 kostki  tofu naturalnego
Pół szklanki soku z cytryny
¾ szklanki musu jabłkowego
¼ szklanki jagód
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego
Aromat migdałowy
3 łyżki agaru
½ szklanki syropu z agawy
Szczypta soli
Blendujemy ciastka na pył, dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i kardamon. Wykładamy na spód foremki, najlepiej na papierze do pieczenia, i chowamy do lodówki.
Łączymy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około dwóch minut. Studzimy i tężejącą masę przelewamy na schłodzony spód. Chowamy do lodówki, najlepiej na noc.
To nasz pierwszy tofurnik, inspiracją dla nas był przepis Jadłonom



Druga wersja spodu, bardziej fit :)
Mielimy 3 części orzechów ziemnych i 1 część ziaren słonecznika. Dodajemy kilkanaście daktyli (daktyle gotujemy w niewielkiej ilości wody przez 5 minut) i mielimy jeszcze przez chwilę. Wykładamy masę na dno naczynia (lub foremki), wyłożonego papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na pół godziny.





2 komentarze:

  1. już sam kolor zachęca - swoją drogą pasuje do tła na blogu haha :D można się rozpłynąć na samą myśl o tak pysznym tofurniku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super :) Uwielbiam wszystko, co zawiera w sobie jagody, a ten kolor w ciastach wyjątkowo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń