piątek, 13 listopada 2015

Kopytka inaczej



Puszka białej fasoli
Por
Olej
6 średnich ziemniaków
Sól
Gałka muszkatołowa
Mąka ziemniaczana  (ilość zależy od rodzaju ziemniaków, będziemy dodawać ją do ciasta aż to przestanie lepić się do rąk)
Mąka pszenna (pełnoziarnista) 0,5 szklanki
Gotujemy obrane ziemniaki. Pora podsmażamy, aż zrobi się złoty. Blendujemy ziemniaki z fasolą, dodajemy pora i mieszamy. Wsypujemy mąkę pszenną i zaczynamy ugniatać ciasto. Powoli dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Formujemy wałeczki i kroimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Kopytka można polać podsmażonym porem lub cebulką.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz