sobota, 24 października 2015

Naleśniki królewskie



Wegańskie naleśniki to nie jest oksymoron. Choć przyzwyczajeni jesteśmy, że niektóre tradycyjne potrawy nie mogą wyjść bez mleka i jaj. Okazuje się, że dieta roślinna radzi sobie z każdym wyzwaniem. Jeśli macie ochotę na grube, pulchne placki w amerykańskim stylu, możeciecie użyć mleka roślinnego. Jako zamiennik jajka proponujemy: jedno jajko – pół banan lub jedno jajko  - 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego roztrzepanego w 4 łyżkach wody.
My zdecydowanie wolimy naleśniki w francuskim stylu, cienkie, na brzegach prawie chrupiące. To chyba najłatwiejszy przepis na to uniwersalne danie:
4 łyżki oleju, szklanka mąki razowej. Dodajemy wodę aż uzyskamy konsystencję śmietany. Dodajemy szczyptę soli i smażymy na rozgrzanej patelni bez oleju.
Tym razem do środka trafiła ciecierzyca z puszki i podsmażane pieczarki. A do tego sos:
Na oleju rumienimy drobno posiekanego pora. Dorzucamy cztery pokrojone pomidory, dodajemy dwa ząbki czosnku (zmiażdżone)i smażymy. Kiedy pomidory rozpadną się na patelni, dodajemy puszkę białej fasoli. Solimy, pieprzymy i wsypujemy pół łyżeczki wędzonej papryki. Wszystko blendujemy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz