wtorek, 22 marca 2016

Kotlety z grochu w pysznym sosie pieczarkowym



Przepis na najprawdopodobniej najpyszniejszy i najłatwiejszy sos świata:
Garść pieczarek kroimy drobno i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, tak, by najpierw się smażyły. Pieczarki oddają najlepszy smak potrawie, jeśli najpierw dobrze się usmażą, a  dopiero później zaczną dusić.  Usmażone zalewamy wodą, dodajemy 5 łyżek płatków drożdżowych, 3 łyżki płatków ryżowych, solimy, dolewamy łyżkę sosu sojowego. Dusimy wszystko aż sos zgęstnieje.
Takim sosem możemy polać pulpety, burgery lub zjeść go z makaronem.

Kotlety:
Do  jednego garnka wsypujemy pół szklanki grochu połówek i pół szklanki kaszy gryczanej, niepalonej. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy aż groch będzie zupełnie miękki. Ugotowaną masę miksujemy. Dosypujemy 4-5 łyżek płatków drożdżowych. Mieszamy i dodając bułkę tartą, do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć. Musi być tak zwarta, by dało się formować kotlety. Kotlety smażymy na oleju. Podajemy z sosem. 




1 komentarz:

  1. Na pewno wypróbuję, bo wygląda przepysznie :)
    stellaveganlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń