poniedziałek, 22 grudnia 2014

"Ryba" po grecku



"Ryba":
Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 10g  glonów norii
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w 3-krotnej ilości wody. Po ugotowaniu ugniatamy pałką do ziemniaków. Norii zalewamy odrobiną wrzącej wody, tyle tylko, aby przykryć glony. Kiedy ostygną, kroimy drobno i dodajemy do ugotowanej kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem. Lepimy kotlety – okrągłe lub kwadratowe i smażymy na oleju.
Po grecku:
 Składniki:
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 dużego pora
  • 2 liście laurowe
  • sok pomidorowy
  • odrobina oleju
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Włoszczyznę ścieramy na grubych oczkach tarki, pora kroimy w półplasterki. Warzywa z  listkami laurowymi dusimy chwilę na oleju, pod przykryciem.. Po ok. 15 minutach dolewamy sok pomidorowy – nie za dużo, żeby warzywa nie pływały w nim, ale dusiły się, a nie smażyły. Dusimy kolejne maks. 5 min, solimy, pieprzymy, próbujemy – jeśli za mało pomidorowe, to dolewamy jeszcze soku. Po zagotowaniu wyłączamy gaz i odstawiamy, żeby się przegryzły smaki. Kotlety przed podaniem odgrzewamy na patelni (bez oleju), nakładamy na nie ciepłe warzywa. 



Ten i inne pomysły na rybę bez ryby znajdziecie w nowym ebooku Otwartych Klatek, który mieliśmy przyjemność tworzyć :)



1 komentarz: