"Ryba":
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 10g glonów norii
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę
jaglaną gotujemy w 3-krotnej ilości wody. Po ugotowaniu ugniatamy pałką do
ziemniaków. Norii zalewamy odrobiną wrzącej wody, tyle tylko, aby przykryć
glony. Kiedy ostygną, kroimy drobno i dodajemy do ugotowanej kaszy. Doprawiamy
solą i pieprzem. Lepimy kotlety – okrągłe lub kwadratowe i smażymy na oleju.
Po grecku:
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 dużego pora
- 2 liście laurowe
- sok pomidorowy
- odrobina oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Włoszczyznę
ścieramy na grubych oczkach tarki, pora kroimy w półplasterki. Warzywa z listkami laurowymi dusimy chwilę na oleju,
pod przykryciem.. Po ok. 15 minutach dolewamy sok pomidorowy – nie za dużo,
żeby warzywa nie pływały w nim, ale dusiły się, a nie smażyły. Dusimy kolejne
maks. 5 min, solimy, pieprzymy, próbujemy – jeśli za mało pomidorowe, to
dolewamy jeszcze soku. Po zagotowaniu wyłączamy gaz i odstawiamy, żeby się
przegryzły smaki. Kotlety przed podaniem odgrzewamy na patelni (bez oleju),
nakładamy na nie ciepłe warzywa.
Ten i inne pomysły na rybę bez ryby znajdziecie w nowym
ebooku Otwartych Klatek, który mieliśmy przyjemność tworzyć :)
U mnie dzisiaj seleryba się robi na jutro :)
OdpowiedzUsuń