poniedziałek, 25 maja 2015

Truskawkowa fantazja bez grama cukru



Spód:
Mielimy 2 części orzechów ziemnych i 1 część ziaren słonecznika. Dodajemy kilka daktyli i mielimy jeszcze przez chwilę. Dokładamy syrop z daktyli, do uzyskania kleistej masy. Wykładamy masę na dno naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Masa:
Niesłodzony, waniliowy budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast 500 ml dajemy tylko 400 ml mleka roślinnego, by masa była wystarczająco gęsta). Do ciepłego jeszcze budyniu dodajemy garść zmiksowanych truskawek i mieszamy. Masę przekładamy na wyjęty z lodówki spód. Ozdabiamy truskawkami i ekspandowanym amarantusem.  Wierzch ciasta można polać syropem z daktyli – to wersja dla wyjątkowych łasuchów. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz