sobota, 9 maja 2015

Wegańskie naleśniki



Trudno nam podać przepis, bo Michał robi je trochę na wyczucie. Spróbujemy jednak jakoś to ułożyć. Naleśniki to dobry pomysł na każdą porę dnia i nocy, słodkie, wytrawne, nawet z samym cukrem pudrem. Weganie nie muszą z nich wcale rezygnować. Nasza dzisiejsza propozycja to naleśniki francuskie bez mleka, nawet tego roślinnego.
4 łyżki oleju, szklanka mąki razowej. Dodajemy wodę aż uzyskamy konsystencję śmietany. Dodajemy szczyptę soli i smażymy na rozgrzanej patelni bez oleju.
Farsz:
Miks sałat, oliwki czarne i zielone, pokrojony w kostkę pomidor, pół awokado pokrojonego w kostkę, garść pestek dyni i ziaren słonecznika uprażonych na patelni. Sól, zioła dalmatyńskie, oliwa z oliwek zmieszana z musztrą. Mieszamy i zawijamy w naleśniki. 


6 komentarzy:

  1. uwielbiam wegańskie wersje dań! po co komu mieso!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować przepis bo tak robionych naleśników jeszcze nie jadłam, a wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować przepis bo tak robionych naleśników jeszcze nie jadłam, a wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm wyglądają tak świeżo i kusząco :) A właśnie rozglądam się za wegańskimi naleśnikami :D

    OdpowiedzUsuń