sobota, 12 września 2015

Curry z wędzonym tofu



3 marchewki pokrojone w talarki
Pół średniego selera pokrojonego w talarki
2 cebule czosnkowe pokrojone w kostkę
Kostka tofu wędzonego polsoi
1puszka  mleka kokosowego
Curry
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku
Sos sojowy
Marynujemy tofu w sosie sojowym przez pół godziny. Podsmażamy cebulę, dusimy. Dajemy resztę warzyw i podsmażamy, aż się lekko zarumienią (w razie potrzeby dolewamy oleju, by warzywa się smażyły, nie dusiły). Dorzucamy dwa zmiażdżone i posiekane ząbki czosnku, solimy obficie. Dolewamy mleko kokosowe i dodajemy, pokrojone w kostkę, tofu. Gotujemy tak, by potrawa zaczęła gęstnieć. Pieprzymy do smaku. 



3 komentarze:

  1. takie curry to ja rozumiem i szczerze uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mialam marchewki, wiec zastapilam ja pietruszką i wyszło pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam przepisy z tofu, chociaz najbardziej na bazie polsojowego naturalnego bo jest najtansze i najszerzej dostepne

    OdpowiedzUsuń