Ta propozycja szczególnie spodoba się tym, którzy nie robili
jeszcze wegańskich kotletów i boją się, że bez jajka to się nie sklei. Doskonale
łączy wszelkiego rodzaju burgery kasza gryczana nie palona. W czasie gotowania
wydziela taką śmieszną mazię, która w robieniu burgerów bardzo dobrze się
sprawdza.
Szklankę kaszy gryczanej niepalonej i 2/3 szklanki czerwonej
soczewicy gotujemy z przyprawami (sól, zioła prowansalskie, listek laurowy,
ziele angielskie) i zastawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. 0,5 kg pieczarek kroimy bardzo drobno i smażymy.
Ostudzone produkty łączymy, dodajemy 5 łyżek płatków drożdżowych i trochę bułki
tartej. Wyrabiamy masę i lepimy kotleciki. Obtaczamy burgery w tartej bułce i
smażymy. Najlepiej smakują w pełnoziarnistej bule.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń