piątek, 29 maja 2015

Burgery pieczarkowe



Ta propozycja szczególnie spodoba się tym, którzy nie robili jeszcze wegańskich kotletów i boją się, że bez jajka to się nie sklei. Doskonale łączy wszelkiego rodzaju burgery kasza gryczana nie palona. W czasie gotowania wydziela taką śmieszną mazię, która w robieniu burgerów bardzo dobrze się sprawdza.
Szklankę kaszy gryczanej niepalonej i 2/3 szklanki czerwonej soczewicy gotujemy z przyprawami (sól, zioła prowansalskie, listek laurowy, ziele angielskie) i zastawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.  0,5 kg pieczarek kroimy bardzo drobno i smażymy. Ostudzone produkty łączymy, dodajemy 5 łyżek płatków drożdżowych i trochę bułki tartej. Wyrabiamy masę i lepimy kotleciki. Obtaczamy burgery w tartej bułce i smażymy. Najlepiej smakują w pełnoziarnistej bule.  


1 komentarz: