piątek, 29 maja 2015

Wegańskie, razowe kopytka w sosie grzybowym



0,5 kg ziemniaków (nie mogą być młode bo nie wychodzi) gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na jednolitą masę bez grudek. Po wystudzeniu dodajemy 150 g. mąki pełnoziarnistej i 30 g. mąki ziemniaczanej i zagniatamy. Ciasto powinno być dosyć zwięzłe. Dzielimy na 4 porcje formujemy wałeczki i kroimy kopytka. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu gotujemy 3 minutki na małym ogniu.
Sos
Garść suszonych grzybów gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie. Grzyby odcedzamy i kroimy na małe kawałeczki. Na rozgrzany olej wsypujemy 2 łyżki mąki razowej i mieszając czekamy aż się przesmaży. Do zasmażki dodajemy 150 ml wywaru grzybowego, 2 łyżki płatków drożdżowych i pokrojone grzyby. Pozwalamy całości pogotować się 2 minuty, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiego sosu. 


7 komentarzy:

  1. Ciekawe czy wyjdzie z batatów?

    OdpowiedzUsuń
  2. już wieki nie robiłam kopytek, stęskniłam się za tym smakiem patrząc na Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kopytka! moje ulubione to właśnie z sosem pieczarkowym lub bułką tartą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kopytka były moją ulubioną potrawą z dzieciństwa. Twoja wersja ma ten dodatkowy plus, że jest wegańska. Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie prościutkie, coś spróbujemy, bo nigdy nie robiłem sam, zawsze kupne, ale Maugo bezglutenowa, to może coś się pokombinuje :) dzięki za fajną alternatywę :) pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Do kopytek nie dodaje sie mąki ziemniaczanej tylko pszenną, do klusek śląskich dajemy ziemniaczaną

    OdpowiedzUsuń