wtorek, 23 września 2014

Wegańskie knedle babci Tereski

Przepis i wykonanie moja kochana babcia. To cudowne, kiedy ktoś bliski, dla któregom idea weganizmu jest czymś bardzo abstrakcyjnym, mówi: a właściwe to po co jajko, dam mąkę ziemniaczaną i narobię wam knedli ze śliwkami. Babciu były przepyszny, następnym razem też  chcemy, 300 albo 1000.
Przepis na 35 pysznych knedli:
Śliwki, umyć przekroić, posypać cukrem
Ciasto:
10 dużych ziemniaków ugotować w łupinach, obrać po ugotowaniu, skręcić przez maszynkę lub dobrze ubić. Dodać 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki ziemniaczanej. Wyrobić ciasto. Uformować z niego wałeczki, pokroić na małe kawałki. Formowac placuszki, wkłądać sliwkę, lepić knedlę.
Knedle wrzucać na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu 5 minut.
Podawać z bułką tartę i cukrem.



3 komentarze:

  1. babcine knedle - te niezastąpione! już wieki takich nie jadłam, czas powtórzyć i przypomnieć sobie te smaki :) może babcie zaangażuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! mozna tez wziasc mrozone owoce?

    OdpowiedzUsuń