poniedziałek, 3 listopada 2014

Światowy Dzień Wegan




U nas w  pierwszy dzień listopada postanowiliśmy świętować dzień weganizmu :)  Jakoś przestaje do nas przemawiać oprawa Wszystkich Świętych i Zaduszek. Nie mogąc nic znaleźć dla siebie w tym święcie, sprawiliśmy sobie po prostu wegańską ucztę:) Nasz wegański posiłek sponsorowała dynia :)
Zupa z dyni i cukinii:
Marchewkę, pietruszkę kawałek selera, duży kawał dyni i cukinię obieramy, kroimy, zalewamy wodą i gotujemy. Przyprawiamy według uznania (na przykład: sól, pieprz, cząber). Po ugotowaniu wszystko miksujemy. Zupę podajmey z grzankami z razowego pieczywa.
Placuszki z dyni z mąką gryczaną (inspiracji szukaliśmy na puszka.pl)
Kawałek dyni
Szklanka mąki gryczanej
Szklanka płatków owsianych
Sól
Olej do smażenia
Ścieramy dynię na tarce. Płatki owsiane moczymy 0,5 godziny w wodzie.  Łączymy wszystkie składniki  i smażymy placuszki. Podajemy je z powidłami lub innymi słodkościami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz