czwartek, 30 października 2014

Masło orzechowe z ziaren słonecznika



Coś dla łasuchów uczulonych na orzechy.
1,5 szklanki ziaren słonecznika prażymy  na patelni. Nie spuszczamy ich z oka, przypalone będą gorzkie. Uprażone ziarna miksujemy z 4 łyżkami oleju kokosowego i garścią wiórków kokosowych. Masło można osłodzić cukrem lub syropem z agawy. Wersję wytrawną bez cukru i bez wiórków kokosowych można śmiało zjadać z pomidorem na kanapce.  Wersja słodka jest niebezpiecznie pyszna i bardzo szybko znika, wyjadana łyżeczką :).


4 komentarze:

  1. pyszne! świetnie sprawdzi się w deserach, czy wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste ale pomysłowe - takie najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi smacznie! Możecie polecić jakiś blender do tych pyszności? Mój niestety nie daje rady zrobić masła orzechowego :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że z orzechami żaden sobie nie poradzi, ale ziarna słonecznika są mniej twarde. Musi to być blender z dużą mocą i spokojnie zmiksuje słonecznik.

    OdpowiedzUsuń