2,5 litra wody
2 marchewki,
2 pietruszki
2 pietruszki
Kawałek selera
Por
2 ząbki czosnku
Cebula
3 suszone grzyby
3 łyżki suszonej włoszczyzny
Suszona natka pietruszki
Suszony lubczyk
Sól
4 łyżki oleju
4 łyżki oleju
Sos sojowy
Warzywa myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Cebulę opalamy i wrzucamy do wywaru. Wrzucamy
czosnek i przyprawy. Dodajemy sos
sojowy - około 5 łyżek i olej. Gotujemy aż
warzywa zmiękną. Podajemy z makaronem krajanka. Polecamy makaron marki Real,
tani, smaczny i wegański.
Kotlety sojowe ugotowałam z listkami laurowymi, zielem
angielskim, ziołami prowansalskimi i solą. Obtoczyłam w sezamie i płatkach drożdżowych.
Michał mówi, że smakują jak schabowe :)
Taki tradycyjny, niedzielny obiad dziś zjedliśmy. Teraz czekam na zbożowe
latte z mlekiem sojowym.
Polecam mleko hemp jest zdrowsze czy tez migdałowe albo owsiane. Dodaję do niego oleju kokosowego i syropu klonowego. Soja jako ze modyfikowana genetycznie nie jest zdrowa :/
OdpowiedzUsuń