niedziela, 9 marca 2014

Zupa fasolowo - grochowa

Większość dań ze strączków trzeba zaplanować dzień wcześniej, bo fasole wymagają moczenia. Jest kilka wyjątków: soczewica, groch (połówki), małe fasolki. Także jeśli macie ochotę na warzywa strączkowe, a nie pomyśleliście o tym odpowiednio wcześnie, jest wyjście.



Pół szklanki grochu połówek
Pół szklanki fasolki adzuki (mała czerwona)
Suszona włoszczyzna
Suszony lubczyk
Suszona natka pietruszki
Sól, pieprz
Pół szklanki mleka roślinnego

Fasolę i groch gotujemy, kiedy wszystko jest miękkie przyprawiamy i gotujemy jeszcze przez 20 min. Blendujemy i gotowe.

3 komentarze:

  1. Ale czemu oma taka czarna? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mnie ten kolor zdziwił :) Fasolka adzuki daje taką burość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Racja, pasta z adzuki wygląda tak samo czarno. Dobrze, że nadrabia smakiem ;-)

    OdpowiedzUsuń