piątek, 13 czerwca 2014

Lodowe frykasy

Lody czekoladowo - truskawkowo - bananowe.
2 banany kroimy w plasterki i wkładamy do zamrażalnika. 1 gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej z odrobiną wody. Płynną czekoladę przelewamy do miksera i wrzucamy dużą garść truskawek. Miksujemy na gładką masę. Wsadzamy do lodówki. Gdy masa schłodzi się dodajemy do niej zamrożone banany i miksujemy. Możemy zjeść od razu (w formie musu) lub zmrozić jeszcze chwilkę, by uzyskać konsystencję lodów. Deser podajemy z truskawkami i płatkami migdałowymi (przepis na dwie porcje).



6 komentarzy:

  1. wygląda świetnie:) chętnie bym zjadła taki smakołyk:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię lody bananowe, ale z czekoladą i truskawkami to musi być dopiero pychota! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zrobiła lody z mrożonych bananów, ale boję się, że mój blender tego nie wytrzyma. Czy Ty używasz jakiegoś mocniejszego, czy po prostu jesteś odważna? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasz blender ma moc 700 Watt. Jeśli masz obawy, możesz nie zamrażać bananów tak na 100%, na zupełny kamień :) Nawet taki lodowy mus będzie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki! W takim układzie na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń