sobota, 26 lipca 2014

Zapiekanka ziemniaczana z burakami lub bez :)

0,5 kg ziemniaków
Puszka czerwonej fasoli
0,5 kg pieczarek
2 cebule
2 buraki (opcjonalnie)
Mieszanka meksykańska (lub kukurydza i groszek z puszki)
2 duże pomidory
Płatki drożdżowe 3 łyżki
2 ząbki czosnku
Ser wegański (opcjonalnie)
Sól
Oliwa

Sos:
Pomidory z oliwą, płatkami drożdżowymi,czosnkiem, garścią bazylii i solą miksujemy.


Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach. Cebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy, na koniec solimy. Ziemniaki i buraki kroimy w plastry. Z ziemniaków układamy spód zapiekanki, dokładamy pieczarki, mieszankę meksykańską i fasolę. Na koniec układamy buraki. Michał bardzo nie lubi buraków, więc na jego części nie układamy :). Polewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy 25 min pod przykryciem w 180 stopniach i 5 bez przykrycia z termoobiegiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz