Koszyk pełen zielonych pyszności, który dostaliśmy od naszych sąsiadów był dzisiaj obiadową inspiracją. Po szpinakowym śniadaniu, szpinakowy obiad. Sos można podać z makronem, ale miałam młode ziemniaczki, którym nie umiem odmawiać. Więc u mnie z ziemniakami w mundurkach :)
Sos:
Podsmażamy, pokrojoną w kostkę, cebulę, dodajemy umyty szpinak. Smażymy, przyprawiamy (lubczykiem, słodką papryką, solą, bazylią, czosnkiem granulowanym - w dużej ilości), dodajemy szklankę mleka roślinnego. Miksujemy na gładko. Dodajemy 4 łyżki płatków drożdżowych i puszkę cieciorki (opcjonalnie, kiedy chcemy aby sos był bardziej pożywny), mieszamy, gotujemy przez chwilę i gotowe.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy. Podsmażamy na oleju z ziarnami słonecznika i orzeszkami ziemnymi. Pychota.
Jemy maczając ziemniaki w sosie, naprawdę wyborna uczta :)
super pomysł na sos :-) U mnie też dziś młode ziemniaczki na obiad, więc pasowałby idealnie.
OdpowiedzUsuń