poniedziałek, 22 czerwca 2015

Dwie zupy krem z poniedziałkowych resztek



Zupa krem to jedno z moich ulubionych dań. Można do niej wrzucić wszystko, co lubimy lub też to, co lubimy mniej, a chcemy zjeść, bo jest zdrowe. Bardzo często przyrządzam je w poniedziałek, kiedy po weekendzie pustki w lodówce. Z resztek wychodzą najlepsze obiady.
Zupa 1
Pół kalafiora, puszka ciecierzycy, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, koperek, 2 ziemniaki (zmiksowane ziemniaki mogą pełnić rolę zabielenia zupy, nadają zupie kremową konsystencję). Gotujemy wszystko do miękkości i blendujemy na gładko.



Zupa 2
Szklankę komosy ryżowej (To bardzo zdrowe zboże, dostępne w każdym markecie, niestety drogie. Moja koleżanka znalazła atrakcyjną cenowo ofertę. Trzeba było kupić trochę więcej, ale za to mamy duży zapas komosy w przystępnej cenie), ¼ szklanki grochu, szklankę soczewicy czerwone, gotujemy i miksujemy na gładko. Przyprawiamy majerankiem, solą i przyprawą do ziemniaków (moja miłość do tej kompozycji przypraw trwa i wciąż dodaje ją do wszystkiego :)


1 komentarz:

  1. Bardzo podoba mi się pierwsza zupa. Muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń