poniedziałek, 8 czerwca 2015

Truskawkowe, ptasie mleczko na daktylowym spodzie



Spód:
2/3 szklanki orzechów ziemnych i 1/3 szklanki ziaren słonecznika zmielić na pył. Dodać kilka, namoczonych wcześniej (15 minut w ciepłej wodzie), daktyli i wszystko zmielić. Masą wyłożyć dno foremek do babeczek i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ptasie mleczko:
200 gramów truskawek zmiksować z puszką mleka kokosowego. Dodać łyżkę agaru i zagotować, mieszając. Wystudzić i zalać foremki. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed zalaniem foremek można ułożyć w nich całe truskawki.
Jeśli macie ochotę na coś bardzo słodkiego masę można dosłodzić, ale bez dodatkowego cukru jest wystarczająco pyszna.  




2 komentarze:

  1. wegańskie truskawkowe ptasie mleczko *_* muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń