środa, 17 czerwca 2015

Knedle Michała



1kg ugotowanych, starych ziemniaków ugniatamy z mąką ziemniaczaną. Mąkę dodajemy aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Formujemy krążki, do każdego wkładamy truskawkę. Lepimy kule i wrzucamy na wrzątek. Jeśli ciasto bardzo się klei do rąk, myjemy ręce, osuszamy i podsypujemy mąką ziemniaczaną. Gotujemy do wypłynięcia, delikatnie mieszając.
Podajemy z masłem orzechowym z daktyli.
Moczymy 15 daktyli (pół godziny wystarczy ,w ciepłej wodzie). Mielimy dużą garść orzeszków ziemnych (my kupujemy prażone niesolone). Miękkie daktyle razem z wodą dorzucamy do miksera, wsypujemy szczyptę soli i miksujemy na gładką masę.
Takie masło orzechowe sprawdzi się też jako nadzienie naleśników, do smarowania kanapek lub do wyjedzenia łyżeczką. 


3 komentarze:

  1. jakie piękne! idealne kule, przepysznie nadziane i podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne, moje nigdy nie wyglądają tak pięknie! Uwielbiam knedle z truskawkami, ale najbardziej czekam na te ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie tylko ładne, ale i pycha! Próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń