wtorek, 25 marca 2014

Brzydka zupa, która stała się pyszna :)

Dzisiejsza zupa nie wygląda, dobrze :) Jest szara i bura, ale za to ma bogatą osobowość.




Brzydka zupa to:
Brokuł
Bakłażan
Cukinia
Papryka
Pietruszki (kilka)
Ziemniaki 0,5 kg
Pieczarki
Cebula
Olej
Płatki drożdżowe
Tymianek
Sól
Sos sojowy
Szklanka mleka roślinnego

Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i dusimy. Resztę warzyw mniej lub bardziej rozdrabniamy, kroimy i gotujemy. Pokrojonego bakłażana solimy i odstawiamy na 15 - 20 minut, płuczemy i dopiero dodajemy do reszty (usuwamy w ten sposób goryczkę).  Ziemniaki do zupy zawsze gotuję oddzielnie (nie obieram). Dodaje ugotowane. Łączymy wszystko w jednym garnku, zalewamy mlekiem, przyprawiamy.  Gotujemy jeszcze przez chwilę, podajemy z ciemnym pieczywem.

1 komentarz:

  1. Wierzę, że jest pyszna, niestety nie wszystkie zupy są fotogeniczne, ja robię jedną, która wygląda jak błoto.

    OdpowiedzUsuń