wtorek, 19 sierpnia 2014

Owsiane ciasto ze śliwkami z gryczaną kruszonką

Naszła nas ochota na ciasto. Chciałam trochę odmienić nasz placek z owocami. Użyłam  do pieczenia mąki owsianej. Ciasto nie jest może tak sprężyste (w owsie jest dużo mniej glutenu), ale braki w konsystencji wynagradza smak. Wisienką na naszym torcie :) jest gryczana kruszonka. Pomysł na takie wykorzystanie mąki gryczanej podsunęła mi koleżanka. Kruszonka jest pyszna. Robiłam ją dziś  pierwszy raz, także przepis podaję na oko. Na dużą blachę to może takie małe pół szklanki mąki gryczanej i małe pół szklanki płatków owsianych. Ciasto pyszne, pewnie zrobię jeszcze raz w tym tygodniu z jagodami.

Przepis na dużą blachę
3 szklanki mąki owsianej
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mleka roślinnego lub wody (nie bójcie się z wodą też wychodzi pyszne ciasto)
1 szklanka cukru
2 łyżki proszku do pieczeni
zapach migdałowy
śliwki pokrojone na połówki
1 banan
kruszonka:
mąka gryczana
płatki owsiane
olej cukier

Łączymy suche składniki, rozdrabniamy banana widelcem i łączymy z mokrymi składnikami. Dokładnie mieszamy jedne i drugie, dodajemy mokre do suchych. Przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia (lub posmarowanej olejem i bułką tartą), na wylane ciasto nakładamy połówki śliwek. Łączymy mąkę gryczaną, płatki owsiane, dolewamy tyle oleju, by powstała bardzo gęsta masa, słodzimy i kruszymy na ciasto. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.



3 komentarze:

  1. takie ciacho mogłabym codziennie zajadać! najlepsze polskie owoce i ulubione owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://veganisminprogress.blogspot.com/2014/07/zapiekanka-ziemniaczana-z-burakami-lub.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwka i mąka owsiana to zdecydowanie mój ideał <3 !

    OdpowiedzUsuń