piątek, 29 sierpnia 2014

Burgery na weganie

Potrzebujemy:
Pół kalafiora
Pół brokuła
1/3 szklanki amarantusa
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
Puszkę ciecierzycy
Sól

Warzywa gotujemy do miękkości. Kaszę i amarantus możemy ugotować w jednym garnku. Składniki łączymy, dodajemy ciecierzycę i miksujemy. Solimy. Formujemy burgery i smażymy. Matylda zjadła swoją wersję bez soli i bez smażenia.
Burgery podajmy w pysznych bułach z rzodkiewką, pomidorami i ogórkami kiszonymi (u nas od babci Tereski - pychotka). Dołożyłam też liście szczawiu. Podobna surowy szczaw jest bardzo dobrym źródłem żelaza. Do buł można dodać ketchup lub zrobić sos czosnkowy. Na przykład taki: 100 ml mleka sojowego, 100 ml oleju, łyżka musztardy, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek płatków drożdżowych. Wszystko miksujemy, w razie potrzeby dodajemy oleju (jeśli sos jest zbyt rzadki).



1 komentarz: