Jeśli lubicie zabielać zupy, to mam dla was dobra wiadomość: weganie też to robią :) Można zabielać zupy roślinną śmietaną, na przykład taką z ziaren słonecznika, zrobioną w domu. Dziś użyłam do tego kaszy jaglanej, która została mi z wczorajszego obiadu. Wystarczy zmiksować trochę ugotowanej kaszy z odrobiną zupy i „śmietana” gotowa, do tego jaka zdrowa.
Zupa krem:
Marchewkę, pietruszkę, kawałek Selera, kawałek kalafior i
kawałek dyni myjemy, kroimy, obieramy, co trzeba, zalewamy wodą i gotujemy.
Zupę solimy, dodajemy cząber i majeranek. Na patelni, z odrobiną tłuszczu, podsmażamy pokrojonego pora. Zrumienionego
pora dodajemy do zupy. Wrzucamy kaszę jaglaną i wszystko miksujemy. I pyszna,
pożywna zupa gotowa.
uwielbiam zupy krem! super przepis :)
OdpowiedzUsuń