środa, 29 października 2014

Zabielana zupa-krem



Jeśli lubicie zabielać zupy, to mam dla was dobra wiadomość: weganie też to robią :)  Można zabielać zupy roślinną śmietaną, na przykład taką z ziaren słonecznika, zrobioną w domu. Dziś użyłam do tego kaszy jaglanej, która została mi z wczorajszego obiadu. Wystarczy zmiksować trochę ugotowanej kaszy z odrobiną zupy i „śmietana” gotowa, do tego jaka zdrowa. 


Zupa krem:
Marchewkę, pietruszkę, kawałek Selera, kawałek kalafior i kawałek dyni myjemy, kroimy, obieramy, co trzeba, zalewamy wodą i gotujemy. Zupę solimy, dodajemy cząber i majeranek. Na patelni, z odrobiną tłuszczu,  podsmażamy pokrojonego pora. Zrumienionego pora dodajemy do zupy. Wrzucamy kaszę jaglaną i wszystko miksujemy. I pyszna, pożywna zupa gotowa.


1 komentarz: