środa, 28 stycznia 2015

Burgery z soczewicy z burakami



1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (ta niepalona lepiej skleja kotlety)

1,5 szklanki soczewicy zielonej

5 łyżek mąki kukurydzianej

3 małe buraki lub dwa duże

Sól, pieprz, kmin rzymski, tymianek, liść laurowy.



Kaszę i soczewicę gotujemy w przyprawach do miękkości. Dodajemy mąkę kukurydzianą i blendujemy na gładko. Buraki ścieramy na grubej tarce i gotujemy 10 minut w niewielkiej ilości wody. Łączymy wszystko i formujemy burgery. Smażymy na oleju, podajemy z bułą lub kaszą. Dobrze smakują z sosem czosnkowym

(sos czosnkowy: puszkę białej fasoli miksujemy z olejem 4 ząbkami czosnku, przyprawiamy oregano).





2 komentarze:

  1. Świetny skład, a burgery wyglądają cudownie :) Bardzo lubię wszystkie składniki, z jakich się składają, więc chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń