1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (ta
niepalona lepiej skleja kotlety)
1,5 szklanki soczewicy zielonej
5 łyżek mąki kukurydzianej
3 małe buraki lub dwa duże
Sól, pieprz, kmin rzymski, tymianek, liść laurowy.
Kaszę i soczewicę gotujemy w przyprawach do miękkości.
Dodajemy mąkę kukurydzianą i blendujemy na gładko. Buraki ścieramy na grubej
tarce i gotujemy 10 minut w niewielkiej ilości wody. Łączymy wszystko i
formujemy burgery. Smażymy na oleju, podajemy z bułą lub kaszą. Dobrze smakują
z sosem czosnkowym
(sos
czosnkowy: puszkę białej fasoli miksujemy z olejem 4 ząbkami czosnku,
przyprawiamy oregano).
świetne burgery!
OdpowiedzUsuńŚwietny skład, a burgery wyglądają cudownie :) Bardzo lubię wszystkie składniki, z jakich się składają, więc chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń