niedziela, 25 stycznia 2015

Tort Pina Colada



2 biszkopty według tego przepisu:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanka oleju
1 szklanka mleka roślinnego
Przekładamy do tortownicy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą
Pieczemy w 180 stopniach 45 minut.

Krem:
2 puszki mleka kokosowego trzymanego przez dobę w lodówce (gęstą część)
2 banany
Blendujemy banany, ubijamy śmietanę z mleka kokosowego. Łączymy, ubijając na sztywno. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Dzielmy krem na 3 porcje.
Zdejmujemy skórkę z pierwszego biszkoptu (na warsztatach zapomnieliśmy :)  wkładamy do tortownicy i smarujemy dżemem ananasowym.
Na dżem kładziemy pierwszą warstwę  kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem. Smarujemy drugą częścią kremu. Ozdabiamy tort świeżym ananasem.  Wyjmujemy z tortownicy i smarujemy tort trzecią częścią kremu.




3 komentarze:

  1. świetny tort! do tego zdrowy :) koniecznie muszę upiec wegański biszkopt! :)

    OdpowiedzUsuń