Wegańska
uczta w wykonaniu mich rodziców, było pysznie.
Zupa:
marchewka, sok z pomarańczy, imbir, mleko sojowe, sól i pieprz. Ugotować marchewkę, zblędować. Zetrzeć odrobinę imbiru dodać sok z pomarańczy, o solić i opieprzyć . Do dać mleko sojowe. Proporcje według uznania.
marchewka, sok z pomarańczy, imbir, mleko sojowe, sól i pieprz. Ugotować marchewkę, zblędować. Zetrzeć odrobinę imbiru dodać sok z pomarańczy, o solić i opieprzyć . Do dać mleko sojowe. Proporcje według uznania.
Pieczarki obrać , wyłamać ogonki, nie myć.
Cebulę pokroić ( bardzo drobno ) usmażyć, dodać pokrojone ogonki i usmażyć,
wystudzić i posiekać, dodać drobno posiekaną natkę i wymieszać dodać sól i
pieprz. Tą masą wypełnić kapelusze pieczarek. Każdą pieczarkę obtoczyć z góry
bułką tartą( wcześniej przypieczoną na suchej patelni ) Smażyć farszem do góry
na większej ilości oleju, którego nadmiar można odsączyć ręcznikiem papierowym.
Cebulę pokroić bardzo drobno, zeszklić lekko na oleju i
dusić ( można jak potrzeba podlać wodą ). Kiedy będzie już taka masłowata,
dodać sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy( wg. uznania ) i przyprawy (sól,
pieprz, majeranek), można też dodać wędzone tofu
ooo! mnie też rodzice rozpieszczają, gdy do nich wpadam, ale niestety najbliższy wyjazd na wieś dopiero koło marca :(
OdpowiedzUsuń