Burgery
Rybburgery:
Gotujemy
kaszę jaglaną, solimy. Dodajemy drobno pokrojone, namoczone algi. Formujemy
kotlety i smażymy.
Tofburgery:
Gotujemy
kaszę jaglaną. Dodajemy do niej wędzone tofu i smażone duszone pieczarki.
Formujemy kotlety smażymy
Sos tatarski:
Szklanka mleka
sojowego (niesłodkiego), musztarda – 1,5 łyżeczki, łyżeczka octu jabłkowego,
olej (do odpowiedniej gęstości), 3 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę,
cebula także pokrojona, sól wulkaniczna i ziała dalmatyńskie.
Blendujemy
mleko, musztardę i ocet, dodając powoli olej, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy,
dodajemy warzywa.
Wygląda przepysznie ;) Ja najczęściej burgery robię z soczewicy i kaszy jaglanej, z tofu nie próbowałam, ale z pewnością wyjdzie coś ciekawego ;) Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńWege burgery wymiatają :D !
OdpowiedzUsuńMuszę wykorzystać przepis na sos tatarski!
OdpowiedzUsuńnie ma to jak wypasione wegańskie burgery - najlepsze! a 'rybną' wersję z wielką chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńO, ja bym też skusiła się na wersję "rybną". Muszę kupić wodorosty i w końcu coś takiego wyczarować.
OdpowiedzUsuń