czwartek, 1 stycznia 2015

Burgery w wersji: rybburgery i `tofburgery:



Burgery

Rybburgery:

Gotujemy kaszę jaglaną, solimy. Dodajemy drobno pokrojone, namoczone algi. Formujemy kotlety i smażymy.

Tofburgery:
Gotujemy kaszę jaglaną. Dodajemy do niej wędzone tofu i smażone duszone pieczarki. Formujemy kotlety smażymy

Sos tatarski:

Szklanka mleka sojowego (niesłodkiego), musztarda – 1,5 łyżeczki, łyżeczka octu jabłkowego, olej (do odpowiedniej gęstości), 3 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę, cebula także pokrojona, sól wulkaniczna i ziała dalmatyńskie.

Blendujemy mleko, musztardę i ocet, dodając powoli olej, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy, dodajemy warzywa. 


5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie ;) Ja najczęściej burgery robię z soczewicy i kaszy jaglanej, z tofu nie próbowałam, ale z pewnością wyjdzie coś ciekawego ;) Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wege burgery wymiatają :D !

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wykorzystać przepis na sos tatarski!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak wypasione wegańskie burgery - najlepsze! a 'rybną' wersję z wielką chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, ja bym też skusiła się na wersję "rybną". Muszę kupić wodorosty i w końcu coś takiego wyczarować.

    OdpowiedzUsuń