czwartek, 10 kwietnia 2014

Zupa pieczarkowa z soczewicą

Ten weekend w Łodzi upłynie od hasłem bezjajecznych świąt. W sobotę zapraszamy Was do Niebostanu na degustację wielkanocnych potraw w wersji jajko - free, w niedziele natomiast do Grandy na kuchnię społeczną. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o losie kur niosek wpadajcie na pikietę pod Manufakturą.W sobotę od 12 Otwarte Klatki będą informować przechodniów o warunkach w jakich żyją kury i o tym jak można zastąpić jaja w kuchni. Dowiedzie się również jakie kury są inteligentne i opiekuńcze. W niedzielę w tym samy miejscu odbędzie się demonstracji łódzkiej Vivy. Zapraszamy.

A u nas pieczarkowa z soczewicą:
0,5 kg pieczarek
szklanka soczewicy
0,5 szklanki mleka roślinnego (opcjonalnie)
sól
sos sojowy
2- 3 grzybki suszone

Pieczarki dusimy, soczewice gotujemy z grzybkami suszonymi. Łączymy, solimy, dodajemy sos sojowy, miksujemy, zabielamy mlekiem lub nie. Gotowe :)






1 komentarz: