czwartek, 17 kwietnia 2014

Żurek prosty jak sznurek

U nas wczoraj byli przedświąteczni goście. Było pysznie i bardzo wesoło. Główną rolę na stole odegrał żurek. Jedliśmy też pasztet z ciecierzycy, mazurka, szpinakowe tosty, cynamonowe roladki i inne pyszności. Na wspomnienie wczorajszej wegańskiej uczty leci mi ślinka :)

Przepis na prosty żurek

Żurek w butelce (zakwas)
Włoszczyzna (dwa zestawy)
Włoszczyzna suszona (4 łyżki)
Ziele angielskie (3 ziarenka)
Listek laurowy (4 listki)
Sól (do smaku)
Parówki sojowe wędzone (2 paczki)
Ziemniaki (1 kg)
Mleko roślinne (1,5 szklanki)
6 litrów wody
4 grzyby suszone

Gotujemy wywar (włoszczyzna, włoszczyzna suszona, przyprawy, grzyby), dodajemy obrane, drobno pokrojone ziemniaki. Kiedy ziemniaki są miękkie wlewamy żurek, gotujemy przez chwilę, dolewamy mleko i pokrojone parówki. Gotowe :)




Mieszanka Krakowska 100% vegan :) dla wielbicieli galaretek w czekoladzie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz