wtorek, 13 maja 2014

Amarantus ukryty :)

To danie dla tych, którzy cenią amarantus za wartości odżywcze, ale nie do końca są przekonani do smaku tego zboża.

Potrzebujemy:

Puszkę czerwonej fasoli
0,5 kg pieczarek
Cebulę
Cukinia
3/4 szklanki amarantusa
6 łyżek płatków drożdżowych
Odrobinę sosu sojowego
Sól
Tymianek

Cebule kroimy i podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki. W osobnym ganku gotujemy amarantus, wlewamy trochę więcej wody niż należy. Powstanie nam fajny, zawiesisty, glut, który będzie bazą naszego sosu. Do pieczarek i cebuli wrzucamy fasolę i cukinię pokrojona w pół księżyce. Ugotowany amarantus (razem z glutem) przelewamy do warzyw. Mieszamy. Dodajemy płatki drożdżowe, sos sojowy, przyprawiamy. Mieszamy, podajemy z kaszą pęczak. Smak potrawy zdominują płatki drożdżowe i pieczarki, smakowało Michałowi, który na amarantus bardzo kręci nosem :)




2 komentarze:

  1. co to są płatki drożdżowe

    OdpowiedzUsuń
  2. taka nieaktywna forma drożdży, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Smakują trochę jak żółty ser, zagęszczają sosy.

    OdpowiedzUsuń