piątek, 2 maja 2014

Pizza na majówkę z sosem czosnkowym

Tosia i Kudełko (bohaterowie naszej książeczki) zrobili dziś przepyszną pizzę. Mieliśmy wszyscy wypoczywać nad wodą, ale pogoda pokrzyżowała nam plany. Pizza wszystko nam zrekompensowała.

Ciasto (na cztery pizze):
400 ml wody
800 g mąki
2,5 łyżki oliwy
2,5 łyżeczki drożdży instant
2,5 łyżeczki  soli

Łączymy składniki (najpierw mokre) i wyrabiamy ciasto. Odkładamy na wyrośnięcia, pod przykryciem w ciepłym miejscu (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu dzielimy na cztery części (2 części można zamrozić), formujemy placki i kładziemy na papierze do pieczenia, by łatwo było przenieść do piekarnika.

Sos do posmarowania ciasta:
0,5 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek płatków drożdżowych
Sól
Czosnek - wyciśnięty ząbek
4 łyżki oliwy
4 łyżki zmielonych płatków ryżowych

Łączymy składniki i energicznie mieszamy

Smarujemy ciasto naszym sosem i układamy ulubione składniki. Tosia i Kudełko na swoją pizzę położyli: brokuły, pieczarki (wcześniej podsmażone), suszone pomidory, oregano. Przed wsunięciem do pieca posypali pizzę wegańskim serem.

Sos czosnkowy:

Szklankę ziaren słonecznika moczymy, miksujemy, dodajemy przeciśnięte przez praskę kilka ząbków czosnku.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz