Porcja dla 4 osób lub 3 głodomorów
Sos:
Odcinamy końcówki szparagów i gotujemy na nich wywar z dodatkiem 3 listków laurowych i odrobiny soli. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy zasmażkę - na oleju zasmażamy 2-3 łyżki mąki. Dolewamy bulion (jedną szklankę), zagotowujemy, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i 4 łyżki płatków drożdżowych. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, przed podaniem można dodać wody.
Szparagi zielone (pół kilo) myjemy, obieramy, obcinamy końcówki, gotujemy 10 - 15 min (do miękkości) na parze.
Kluski:
3 kostki białego tofu blendujemy z sokiem z 1,5 cytryny, dodajemy 3 szklanki mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kluseczki podobne do kopytek. Wrzucamy na wrzątek (lekko osolony) i gotujemy do wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz