Biszkopt:
2 szklanki mąki pszennej
razowej
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanka oleju
1 szklanka mleka roślinnego
Przekładamy do tortownicy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą
Pieczemy w 180 stopniach 45 minut.
Krem kokosowy:
Puszka mleka kokosowego schłodzona przez kilka, kilkanaście godzin (wybieramy tylko gęstą część, wodę odlewamy)
Sok z połowy z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Ubijamy. Krem wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Czekamy aż krem dobre stężeje. Układamy owoce i zalewamy galaretką, przyrządzoną według opisu na opakowaniu. Wegańska galaretka to na przykład "delecta 30 minut"(nie każda galaretka jest wegańska, czytajcie skład). Odstawiamy do lodówki na godzinkę i zajadamy ze smakiem.
widzę, że nie tylko mi zebrało się na słodkie posty! ;)
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili wpadnij do mnie na bezglutenowe i vege przepisy Try to design : 12 słodkości bez glutenu
pycha
OdpowiedzUsuń