środa, 7 maja 2014

Zapiekanka ziemniaczana z wegańskim serem

Serowego szaleństwa ciąg dalszy :) była pizza, były tosty, czas  na zapiekankę. Wegańska dieta jest pełna niespodzianek. Nigdy jedzenie nie cieszyło mnie tak bardzo, jak po przejściu na weganizm. A odkrycia wegańskich przysmaczków (na przykład tego sera) są naprawdę ekscytujące :)
Potrzebujemy:
1kg ziemniaków - obieramy (za chwilę będą młode i nie trzeba będzie obierać:), kroimy w grube plasterki i gotujemy (nie można ich rozgotować, by nie rozpadały się w zapiekance)
1 cukinia - myjemy, kroimy w plasterki
1 bakłażan - myjemy, kroimy, posypujemy sola, zostawiamy na 15 min, płuczemy
0,5 kg pieczarek - kroimy, podsmażamy, dusimy
Puszka cieciorki - odcedzamy
Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.
Sos:
1 szklanka mleka roślinnego, 6 łyżek płatków drożdżowych, curry, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - mieszamy i zalewamy zapiekankę.
Na wierzchu układamy plasterki żółtego, wegańskiego sera.
Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz