piątek, 27 grudnia 2013

Brokuły w dwóch odsłonach

Moje postanowienie noworoczne to odstawić śmieciowe jedzenie. Wczoraj pożegnałam się z chipsami (lay’s solone są wegańskie – info dla tych, którzy mają inne postanowienia : ) Chciałabym aby 50% mojego jedzonka stanowiły produkty surowe, ale nie jest to proste. Uwielbiam to, co ciepłe i uwielbiam strączki. Dlatego staram się podjadać tylko surowiznę; marchewki, jabłka, banany.
Po Świętach odezwał się u nas głód zielonego. Po kapustach, łazankach, pierogach,  dziś na obiad brokuły. Danie w dwóch odsłonach. Mój mąż weganin większość warzyw woli przyswajać w postaci „zupa krem”. Także dziś dwa przepisy z tych samych składników.



Potrawka z brokuła i cieciorki 
Jeden brokuł
Komosa ryżowa dwie łyżki
Puszka cieciorki (lub ugotowana)
Brązowy ryż jedna torebka
Curry
Suszona natka pietruszki
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Gotujemy osobno ryż, prawie miękki wysypujemy do garnka, dolewamy wody i dodajemy brokuły i cieciorkę, gotujemy. Osobno w małym garnuszku gotujemy komosę. Łączymy składniki i przyprawiamy.


Zupa krem z brokuł i cieciorki
Jeden brokuł
Komosa ryżowa dwie łyżki
Puszka cieciorki (lub ugotowana)
Brązowy ryż jedna torebka
Curry
Suszona natka pietruszki
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz

Gotujemy ryż osobno. Gotujemy brokuły, do miękkich dodajemy cieciorkę. Osobno w małym garnuszku gotujemy komosę. Brokuły i cieciorkę blendujemy. Zupę podajemy z ryżem i komosą 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz