Trzecie ciasto, pasztet, paszteciki z
ciasta francuskiego z pieczarkami i wersja na słodko: z bananami i powidłami węgierkowymi.
To bilans kuchenny. Dziś w kuchni działa
Michał, ja lulam Matyldę. Idzie nasz pierwszy ząbek, jest ledwo wyczuwalny, a już
daje popalić.
Trzecie ciasto
Jogurtowe z suszonymi
śliwkami
- 2 szklanki
mąki pszennej białej lub pełnoziarnistej (lubella)
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka
sody
- ½ szklanki
cukru
- 2 łyżeczki
przyprawy do piernika
- szczypta
soli
- śliwki
suszone
- 1,5
szklanki mleka sojowego
- 3 łyżki
octu jabłkowego
- 1/3
szklanki oleju
Łączymy suche składniki, dodajemy pokrojone śliwki. Łączymy
mokre i ubijamy mikserem lub trzepaczką. Łączymy, mieszamy, przelewamy do
foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę i 10 min w 180
stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz