poniedziałek, 23 grudnia 2013

Prawie gotowi na Święta

Trzecie ciasto, pasztet, paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i wersja na słodko: z bananami i powidłami węgierkowymi. To bilans kuchenny.  Dziś w kuchni działa Michał, ja lulam Matyldę. Idzie nasz pierwszy ząbek, jest ledwo wyczuwalny, a już daje popalić.


Trzecie ciasto 
Jogurtowe z suszonymi śliwkami

- 2 szklanki mąki pszennej białej lub pełnoziarnistej (lubella)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- śliwki suszone
- 1,5 szklanki mleka sojowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1/3 szklanki oleju
Łączymy suche składniki, dodajemy pokrojone śliwki. Łączymy mokre i ubijamy mikserem lub trzepaczką. Łączymy, mieszamy, przelewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę i 10 min w 180 stopniach.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz