środa, 5 lutego 2014

Fasolka Adzuki w potrawce z warzyw


Szklanka fasoli
Bakłażan
Cukinia
Papryka
Cebula
Sól
Curry
Majeranek
Pieprz
Łyżka maki ziemniaczanej
Pół szklanki mleka

Fasole zalewamy wodą i gotujemy osobno aż będzie miękka. Solimy, kiedy będzie już miękka. Bakłażana kroimy, rozkładamy na durszlaku i posypujemy solą, odstawimy na kilka minut i płuczemy. Podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę . Dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię i opłukanego bakłażana.  Podlewamy wodą i dusimy aż wszystko będzie miękkie.  Dokładamy fasolę. Przyprawiamy. Łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do potrawy. Dolewamy też mleko, mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje. Podajemy z kaszą jaglaną.

2 komentarze:

  1. Wygląda zachęcająco nawet dla mnie, mięsożercy! Muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym nominować Cię do nagrody Liebster Blog Award.
    Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów jeszcze nie rozpropagowanych na tyle, na ile zasługują, czyli o mniejszej liczbie obserwatorów niżbyśmy chcieli, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.

    Po więcej informacji zapraszam do siebie www.elf-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń