środa, 12 lutego 2014

Kotlety a la jajeczne


Ze względu na wartości odżywcze prosa staramy się jeść kaszę jaglaną jak najczęściej. Rano brakuje nam czasu na gotowanie jaglanki (jemy ją tylko w weekendy). Łatwiej mi  wkomponować ją w dania obiadowe. I dziś takie żółciutkie kotleciki udało mi się ulepić w czasie Matyldowej drzemki.




Kotlety:
Paczka tofu
Szklanka kaszy jaglanej
Sól wulkaniczna
Curry

Sos:
Pieczarki  0,5 kg
Cebula
Płatki drożdżowe 6 łyżek
Sól
Szpinak
Trochę oleju
Kotlety: gotujemy kaszę w dwóch szklankach wody, tofu drobno kroimy. Łączymy, dodajemy sól wulkaniczną i curry, miksujemy na gładką masę. Formujemy kotleciki i smażymy aż będą rumiane.
Sos: kroimy cebulę i smażymy , kroimy pieczarki i dodajemy do cebuli.  Podlewamy wodą i dodajemy szpinak, dosypujemy płatki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Podajemy z brązowym ryżem i surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz