piątek, 28 lutego 2014

Kotlety z cieciorki i pęczak z dodatkami

Kotlety z cieciorki robię zawsze według przepisu smakoszkijaroszki.blogspot.com Trzymam się go bardziej lub mniej, ale najważniejsze to: nie gotujemy cieciorki :) Kotlety zrobione z surowej są smaczniejsze i mają ciekawszą konsystencję. Robię zawsze z całej paczki i zamrażam kilka porcji.





Kotlety:
Cieciorkę moczymy, najlepiej całą noc
Miksujemy cieciorkę i dodajemy około 6 łyżek mąki ziemniaczanej (na całą paczkę). Dosypujemy garść płatków owsianych. Przyprawiamy, na przykład kurkumą, garam masalą, solą i pieprzem. Jeśli masa nadal jest zbyt rzadka można dodać trochę mąki razowej. Formujemy kotleciki i smażymy.

Kasza pęczak
Szklankę kaszy gotujemy w 2 szklankach wody. Na patelni prażymy dużą garść pestek dyni i małą czarnego sezamu. Podlewamy ziarenka odrobiną oleju i dodajemy kaszę. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Wszystko podajemy z surówką z roszponki i papryki.

1 komentarz: