czwartek, 20 lutego 2014

Risotto - fasolotto

Dostałam od sąsiadki suszone zioła z jej prywatnego ogródka, pachnie nimi cała kuchnia. Wymyślałam dziś obiad tak, by użyć aromatycznych prezentów - lubczyku i trawy cytrynowej.




Potrzebujemy:

Szklankę białej fasoli
Pół szklanki fasoli adzuki (mała czerwona)
0,5 kg pieczarek
0,25 kg jarmużu
0.5 szklanki mleka roślinnego
Szklankę ryżu brązowego

Fasole moczmy przez 12 godzin i gotujemy do miękkości, solimy dopiero wtedy gdy jest miękka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy drobno pokrojony jarmuż, trawę cytrynowa i lubczyk, solimy. Dodajemy ryż i 2 szklanki wody, dusimy aż ryż będzie miękki, dodajemy ugotowana fasolę, dolewamy mleko i zostawiamy pod przykryciem tak, by mleko się wchłonęło.

1 komentarz: